Operatie Zomertortel

mrt 30, 2019 door     Reacties uitgeschakeld voor Operatie Zomertortel    Categorie: Nieuws

Onder de noemer Operatie Zomertortel komt Vogelbescherming Nederland in actie voor de Zomertortel.
En om Operatie Zomertortel tot een succes te maken doen we namens de zomertortels een dringend beroep op jullie!
Omdat deze prachtige boerenlandvogel, als we niet snel iets doen, als broedvogel uit Nederland dreigt te verdwijnen. Waarom het met de zomertortel niet goed gaat leggen we uit in bijgevoegd infoblad.

 

Vanwege de internationaal bestaande zorgen over de zomertortel is door de EU vorig jaar een Species Action Plan vastgesteld.
In dat plan worden beschermingsacties benoemd die de zomertortel ten goede komen. Eén van deze acties is het uitrollen van een nationaal bijvoerprogramma.
Dit bijvoeren is een echte noodmaatregel, die nodig is zolang er te weinig voedsel in de leefgebieden van zomertortels aanwezig is. In pilots in Engeland en Zeeland is gebleken dat zomertortels intensief gebruik maken van aangeboden voer.
Als we via bijvoeren genoeg zomertortels weten te bereiken, kunnen we het broedsucces verbeteren en hopelijk de achteruitgang stoppen.

 

Vogelbescherming Nederland heeft een protocol opgesteld waarin gedetailleerd staat beschreven hoe dat bijvoeren in de praktijk moet worden uitgevoerd.
Dit protocol is bijgesloten. Bijvoeren is alleen zinvol op plaatsen waar nu nog zomertortels voorkomen.

 

Voor het bijvoeren van zomertortels doen we dus een dringend beroep op jou! Want wat vragen we van jullie:

1)    Kennen jullie plaatsen in je regio waar nog territoriale zomertortels voorkomen?

2)    Zijn jullie bereid om, in overleg met de grondeigenaar/beheerder, voor die zomertortels een bijvoerplek in te richten?

3)    En/of kennen jullie andere mensen die mogelijk (ook) bekend zijn met broedlocaties van zomertortels, en die bereid zijn om daar een bijvoerplek in te richten?

4)    Als jullie mensen in je persoonlijke netwerk kennen die ook bij kunnen dragen aan bovengenoemde vragen, wil je deze oproep dan naar hen doorsturen?

5)    En tenslotte, willen jullie deze oproep doorsturen naar zoveel mogelijk mensen binnen je Vogelwerkgroep?

 

We willen zomertortels gaan bijvoeren voor een periode van tenminste 3 jaar.
Volgend jaar willen we naast het bijvoeren ook gaan experimenteren met meer structurele oplossingen, zoals de aanleg van voedselveldjes speciaal voor de zomertortel. Ook daarmee zijn in Engeland al goede ervaringen opgedaan.

 

Als je denkt dat je kunt bijdragen aan het beschermen van zomertortels, dan kun je dat aan ons laten weten door een mail te sturen aan zomertortel@vogelbescherming.nl.
Hier kunnen jullie ook met andere vragen en opmerkingen over de zomertortel terecht.

 

Koerende groet,

Reacties zijn uitgeschakeld.

Sponsoren

You must add an image in the Widget Settings.