Broedkasten plaatsen zwembad de Berken

apr 8, 2020 door     Reacties uitgeschakeld voor Broedkasten plaatsen zwembad de Berken    Categorie: Nieuws

plaatsen vogelbroedkastjes bij zwembad De Bercken

Woensdag 1 april jongstleden (nee dit is geen grap) hebben vrijwilligers van het buitenzwembad De Bercken in Reuver, tien vogelbroedkastjes opgehangen in diverse bomen die op de ligweide staan. Het hoe en waarom lees je hier.

De processierups

Vanuit het bestuur kwam de vraag of de bestrijding van de processierups op een vriendelijkere manier aangepakt kon worden dan jaarlijks met gif spuiten? Één van de vrijwilligers, Jeroen Timmerman, is dit gaan uitzoeken en met succes. Zijn idee is simpel. Jeroen: “Deze vervelende rupsen worden gegeten door koolmezen. Een toename van het aantal koolmezen op en rondom ons zwembad, betekent automatisch een grotere natuurlijke vijand. Door het plaatsen van vogelbroedkasten bieden we de koolmezen een eigen habitat op het terrein, waardoor de kans dat ze zich gaan nestelen wordt vergroot.”

Gemeente Beesel

Maar waar haal je nu nog zo snel tien vogelkastjes vandaan? Jeroen vervolgt: “Een mailtje naar de gemeente Beesel was voldoende. Ons idee was milieuvriendelijk en dient onze gemeenschap. Daarnaast is het kostenbesparend en belast het ons milieu natuurlijk niet. Het zwembad is een gemeentelijke maatschappelijke voorziening en de gemeente wil op deze wijze bijdragen aan de bestrijding van de eikenprocessierups.” De gemeente Beesel werkt in deze samen met de vogelwerkgroep ‘Tösse Bös en Maas’. Deze werkgroep adviseert ook bij het bepalen van de beste plaatsen aan de bomen en de wijze van ophangen.

Groen licht

Nadat er groen licht was, waren de afspraken snel gemaakt. Vanuit de vrijwilligersgroep waren Roel Scheffer, Hein Niesen, Jeroen Timmerman samen met een vrijwilliger van de Vogelwerkgroep bezig met het plaatsen van de kastjes. Een mooi voorbeeld van ‘gewoon samen’ met dank aan de gemeente Beesel, vogelwerkgroep ‘Tösse Bös en Maas’ en de vrijwilligers van zwembad De Bercken.

Update over de vogelnestkastjes bij zwembad De Bercken

Enkele dagen na het ophangen van de vogelnestkastjes blijken deze zeer geliefd onder de vogels. Bij enkele kastjes zijn al activiteiten waargenomen die erop wijzen dat er gebouwd en gebroed gaat worden. Het mooiste zou zijn als alle kastjes in de ‘verhuur’ gaan waardoor de natuur haar werk kan doen.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Sponsoren

You must add an image in the Widget Settings.